kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne gofry o smaku orzechowym. Posypałam je cukrem pudrem. Możemy je podać z różnymi dodatkami. Polecam.

Gofry orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry orzechowe

 

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ze sporym czubkiem mąki
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania gofrownicy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Gofry orzechowe
Do miski wybijamy jajko i wlewamy mleko oraz wsypujemy cukier i dodajemy mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia i wylewamy olej, miksujemy.
Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. Ciasto na gofry dzielimy na dwie równe części i nakładamy łyżką do gofrownicy. Pieczemy z każdej strony aż będą rumniane. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Gofry orzechowe
Do miski z wybijamy jajko i dodajemy cukier i mleko.
Gofry orzechowe
Do składników na gofry dodajemy mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, olej.
Gofry orzechowe
Ciasto nakładamy łyżką i pieczemy aż będą rumniane.
Gofry orzechowe
Usmażone gofry przekładamy na metalową kratkę.