Sposób przygotowania:
Ciastka makówki
Wykonanie ciasta: Przesianą mąkę połączyć z margaryną,dodać jajka i żółtka.W naczyniu wymieszać drożdże, cukier i śmietanę, następnie dodać do pozostałych składników i dobrze wyrobić ciasto.Rozwałkować na cienkie ciasto i wykrawać kwadraty. W róg kwadratu dawać masę makową i zawijać.Piec ok 30-40 minut w temp 180-200 stopni.Można posypać cukrem pudrem. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć 1,5 litra wody z 1,5 litra mleka, po czym dokładnie zmielić najlepiej 3 razy.Roztopić masło, dodać cukier, mak i bakalie i smażyć tak ok 10minut.Jak zimne dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Można część ciasta dodać do masy makowej wtedy masa makowa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta.