olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ciastka mazurkowe po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczny, słodki mazurek z dodatkiem naturalnych słodyczy, takich jak bakalie ::) Palce lizać, jak cyganie :)

Ciastka mazurkowe po cygańsku

Składniki:

Ciastka mazurkowe po cygańsku

 

  • pokrojonych drobno bakalii (figi, orzechy, rodzynki, daktyle, migdały, smażona skórka pomarańczowa, suszone morele bez pestek)
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy (do smaku)

Sposób przygotowania:

Ciastka mazurkowe po cygańsku
Ubić sztywną pianę z białek, dodać utarte z cukrem żółtka i pokrojone bakalie urpzednio wymieszane z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Lekko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem lub posypać bułką tartą i ciasto równomiernie na niej rozłożyć . Upiec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Gdy zupełnie ostygnie, kroić na wąskie ciasteczka.