Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowy z bakaliami
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem (margaryną). Dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieć ciasto.
2. Ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wykrój w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystaj do zrobienia brzegu. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Na przestudzonym cieście rozsmaruj masę kajmakową. Ciasto udekoruj bakaliami według uznania.
2. Ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wykrój w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystaj do zrobienia brzegu. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Na przestudzonym cieście rozsmaruj masę kajmakową. Ciasto udekoruj bakaliami według uznania.