Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Mazurek kajmakowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Mazurek kajmakowy z bakaliami- nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki:

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Ciasto

  • 200g mąki,
  • 150g masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo

  • 1/2 puszki masy kajmakowej,
  • bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe).

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z bakaliami
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem (margaryną). Dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieć ciasto.

2. Ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wykrój w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystaj do zrobienia brzegu. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Na przestudzonym cieście rozsmaruj masę kajmakową. Ciasto udekoruj bakaliami według uznania.