Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciastka migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Naszła mnie ochota na upieczenie ciasteczek... Tym razem upiekłam ciasteczka o smaku migdałowym, z ulubionym dodatkiem moich dzieci, czyli z czekoladą.

Ciastka migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka migdałowe

 

  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciastka migdałowe
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej sól, cukier, cukier migdałowy, mocno rozkruszone płatki migdałowe i zarodki pszenne. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Kulki lekko spłaszczyć, do każdej wbić po kawałku czekolady ( u mnie było to pół dużej kostki na każde ciastko). Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Upieczone ciastka zdjąć z blaszki i ostudzić. Po ostudzeniu ciastka zrobią się kruche.
Ciastka migdałowe
Palma z dodatkiem cukru zarodków pszennych i płatków migdałowych.
Ciastka migdałowe
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników oprócz czekolady.
Ciastka migdałowe
Uformowane z ciasta kulki ułożone na blasze.
Ciastka migdałowe
Kawałki mlecznej czekolady wbite w spłaszczone kulki ciasta.