olka21

olka21

Kucharz
[Przepisów: 11]

kruche ciastka migdałowo czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, szybkie ciasteczka idealne do kawy ;)

kruche ciastka migdałowo czekoladowe

Składniki:

kruche ciastka migdałowo czekoladowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • olejek cytrynowy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g migdałów słupków

Sposób przygotowania:

kruche ciastka migdałowo czekoladowe
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wbić jajka, dodać pokrojone w paseczki masło i olejek cytrynowy, zagnieść ciasto. Dodać drobno pokruszoną czekoladę oraz migdały, zagnieść jeszcze raz aby wszystko rozprowadziło się równomiernie i wsadzić do zamrażalnika na 15 minut. Później formować ciasteczka. Blachy nie trzeba smarować, gdyż w ciasteczkach jest dużo masła i się nie przyklejają ;) Piec przez 15 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Przepis na około 40 ciastek, smakują prawie jak `Pieguski` ;) Można dodać też wiórki kokosowe i cynamon.