Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Migdałowe kwiatki z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka o smaku migdałowo-cynamonowym. Do ich przygotowania użyłam tylko jednej łyżeczki mąki.

Migdałowe kwiatki z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe kwiatki z cynamonem

 

  • 2 szklanki migdałów w słupkach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • białka z 2 jaj
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki tortowej
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowe kwiatki z cynamonem
Słupki migdałów dwukrotnie zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać do nich gałkę muszkatołową i cynamon, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno. Dodawać do nich stopniowo cukier migdałowy i cukier puder, cały czas ubijać. Jak masa będzie już bardzo gęsta, wsypać do niej zmielone migdały i mąkę. Wymieszać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego, spłaszczyć i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinać foremką kwiatki (można wyciąć inne kształty). Ciastka układać na natłuszczonej blasze. Piec w 160 stopniach przez ok. 12 minut. Upieczone ciastka ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Migdałowe kwiatki z cynamonem
Cynamon i gałka muszkatołowa dodane do zmielonych migdałów.
Migdałowe kwiatki z cynamonem
Białka jaj ubite na sztywno z cukrem pudrem i cukrem migdałowym.
Migdałowe kwiatki z cynamonem
Gładkie ciasto włożone do woreczka foliowego.
Migdałowe kwiatki z cynamonem
Kwiatki wycięte z rozwałkowanego ciasta i ułożone na blasze.