mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kruche ciasteczka migdałowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo dobre ciastka kruche ucierane.Jedne z lepszych które piekłam

Kruche ciasteczka migdałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasteczka migdałowe

 

  • 200 gram masła
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 1 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka migdałowe
Masło ucieram razem z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Na końcu przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, dodaję proszek do pieczenia i płatki migdałowe. 2 łyżki płatków zostawiam do dekoracji. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na godzinę. Formuję ręką kulki które spłaszczam, robię widelcem zygzaki, posypuję płatkami. Wstawiam do piekarnika na temp 170 stopni 15 minut. Ciastka wykładam an blaszce na papierze do pieczenia. Cukru można dodać więcej jak ktoś lubi słodkie ciastka.
Kruche ciasteczka migdałowe
ciasto zarobione odstawione do zamrażalnika
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciastka uformowane na blaszcze na papierze do pieczenia