ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Ciastka róże

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

ładnie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące ciasteczka różyczki;)

Ciastka róże

Składniki:

Ciastka róże

 

  • Ciasto kruche:

 

  • 40 dkg mąki tortowej
  • 30 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 10 dkg puder
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • marmolada
  • bialko do smarowania

Sposób przygotowania:

Ciastka róże
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrawamy kółka. Na wykonanie różyczki potrzebujemy ok.6-7 kółek. Kółka układamy tak aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem. Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady. Zwijamy w rulonik i tak powstają różyczki :) Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 20 min.