WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Ciastka serowe całuski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka serowe całuski czyli ciasteczka kruche z nadzieniem serowym, złożone na pół, posypane cukrem pudrem.

Ciastka serowe całuski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka serowe całuski

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń waniliowy lub smietankowy bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 150 g masła

Nadzienie

  • 250 g bialego sera
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • Kilka kropel olejku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Ciastka serowe całuski

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść z nich jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na placek grubości kilku milimetrów i wyciąć krążki. Ser zmiksować ze śmietaną, jajkiem, cukrami, budyniem i olejkiem.

Na każdym krążku ciasta kłaść łyżeczkę nadzienia i składać na pół.

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 20-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Ciastka serowe całuski
Ciastka po upieczeniu wyłożone na metalową kratkę
Ciastka serowe całuski
Ciastka napełnione nadzieniem ułożone na blasze
Ciastka serowe całuski
Porcja nadzienia serowego ułożona na krążku ciasta
Ciastka serowe całuski
Ser zmiksowany ze śmietaną, cukrem, budyniem i jajkiem

Tagi:

ser ciastka