Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z makiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasteczka ze smalcem i z amoniakiem są pyszne i bardzo kruche

Ciasteczka z makiem i orzechami

Składniki:

Ciasteczka z makiem i orzechami

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1/4 łyżeczki amoniaku,
  • 1/4 szklanki maku,
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów arachidowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem i orzechami
Mąkę wymieszaną z amoniakiem przesiać na stolnicę, dodać smalec, posiekać nożem. Następnie dodać całe jajka, śmietanę, cukier puder, ocet i łyżkę wrzącej wody. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Wsypać suchy mak i mielone orzechy arachidowe, dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać foremką ciasteczka, ułożyć na przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 10-15 minut .

Tagi:

mak