Sposób przygotowania:
Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnikaETAP 1:

Do miski przesypać mąkę,dodać cukier brzozowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz żółtko, wstępnie wymieszać.
ETAP 2:

Dodać jogurt i dokładnie zagnieść ciasto. Następnie wyrobić ciasto, aby było gładkie, elastyczne i aby odchodziło od dłoni.
ETAP 3:

Rozwałkować na cienki płat. Wykroić okręgi o trzech wielkościach- np. kubek, literatka i kieliszek. Każdy okrąg naciąć w 4-5 miejscach.
ETAP 4:

Na największy okrąg dać średni, a na koniec najmniejszy. Docisnąć, tworząc małe wgłębienie i aby wszystkie płaty ciasta razem się skleiły.
Piec w 180 st około 12-15 minut, do zrumienienia. Wyjąć na kratkę. Nałożyć po pół łyżeczki dżemu w powstałe zagłębienie w ciastku. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!