monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na swoją wersję karnawałowego przysmaku czyli róże. Jest to mój debiut jeśli chodzi o te słodkości, wyszły nie najgorsze prawda? Ale jedno jest pewne, nie pójdą w boczki bo są bez tłuszczu.

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika

 

  • 180 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 100 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 15 g ksylitolu
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Szczypta soli
  • 7 łyżeczek dżemu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika

ETAP 1:

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika
do mąki dodać żółtko oraz skórkę z pomarańczy

Do miski przesypać mąkę,dodać cukier brzozowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz żółtko, wstępnie wymieszać.

ETAP 2:

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika
do mąki dodać jogurt grecki i wyrobić ciasto

Dodać jogurt i dokładnie zagnieść ciasto. Następnie wyrobić ciasto, aby było gładkie, elastyczne i aby odchodziło od dłoni.

ETAP 3:

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika
z ciasta wykroić okręgi o trzech wielkosciach

Rozwałkować na cienki płat. Wykroić okręgi o trzech wielkościach- np. kubek, literatka i kieliszek. Każdy okrąg naciąć w 4-5 miejscach.

ETAP 4:

Pomarańczowe róże karnawałowe z piekarnika
zlepiać róże układając po trzy płatki każdy w innym rozmiarze

Na największy okrąg dać średni, a na koniec najmniejszy. Docisnąć, tworząc małe wgłębienie i aby wszystkie płaty ciasta razem się skleiły.
Piec w 180 st około 12-15 minut, do zrumienienia. Wyjąć na kratkę. Nałożyć po pół łyżeczki dżemu w powstałe zagłębienie w ciastku. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!