WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kruche ciastka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka typu pieguski z kawałkami deserowej czekolady w środku i udekorowane mleczną czekoladą z wierzchu.

Kruche ciastka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciastka z czekoladą

 

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 100g margaryny
  • 1/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego do ciasta
  • tabliczka 100g deserowej czekolady
  • 5 kostek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z czekoladą

ETAP 1:

Mąkę, śmietanę, jajko, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia, zapach i cukry umieścić w dużej misce i zagnieść rękami jednolite ciasto. Od czasu do czasu można podsypać mąką gdyby się kleiło.

Czekoladę deserową pokroić w kostkę i wsypać do ciasta. Zagnieść jeszcze raz ciasto wgniatając do środka czekoladę. Ciasto uformować w wałek, pokroić na równe plasterki.

Z każdego plasterka formować ciasteczko okrągłe lub innego kształtu. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni do zrumienienia.

Po upieczeniu ciastka wystudzić na metalowej kratce a potem udekorować roztopioną np. w mikrofali mleczną czekolada.

Kruche ciastka z czekoladą
Kruche ciasteczka z czekoladą po upieczeniu
Kruche ciastka z czekoladą
Uformowane ciasteczka z czekoladą przed upieczeniem
Kruche ciastka z czekoladą
Zagniecione ciasto uformowane w wałek przed zrobieniem ciasteczek
Kruche ciastka z czekoladą
Ciasto zagniecione przed zmieszaniem z piegami czekolady