Sposób przygotowania:
Karnawałowe pączkiETAP 1:
1. Drożdże przekładamy do małej miseczki, kruszymy dodajemy 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej oraz ½ szk. ciepłego mleka. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe mleko oraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 3:
3. Następnie rozwałkowujemy, robimy np. dużym kubkiem kółka. Na środku każdego koła układamy po łyżeczce powideł i zwijamy robiąc kulę.
ETAP 4:
4. Smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony.
ETAP 5:
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
lukrowanepierniczki