Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Karnawałowe pączki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste smaczne pączki nadziewane powidłami. Idealne na karnawałowe dni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Karnawałowe pączki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karnawałowe pączki

 

  • 1 kg maki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 2 szk. mleka
  • 10 żółtek
  • ½ szk. cukru
  • 10 dag drożdży
  • Powidła
  • Cukier puder do posypki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karnawałowe pączki

ETAP 1:

Karnawałowe Pączki

1. Drożdże przekładamy do małej miseczki, kruszymy dodajemy 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej oraz ½ szk. ciepłego mleka. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Karnawałowe Pączki

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe mleko oraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Karnawałowe Pączki

3. Następnie rozwałkowujemy, robimy np. dużym kubkiem kółka. Na środku każdego koła układamy po łyżeczce powideł i zwijamy robiąc kulę.

ETAP 4:

Karnawałowe Pączki

4. Smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony.

ETAP 5:

Karnawałowe Pączki

5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6. Gotowe.

7. Smacznego.