gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Ciastka z dżemem na wierzchu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciastka są naprawdę dobre, polecam

Ciastka z dżemem na wierzchu

Składniki:

Ciastka z dżemem na wierzchu

 

  • 35 dag mąki
  • 1 łyżka śmietany 18 procentowej
  • kostka margaryny
  • 14 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • dżem

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z dżemem na wierzchu
Mąkę dać na stolnicę (wcześniej przesiać ją przez sito). Dodać do niej masło i posiekać razem to nożem. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, dalej wyrabiać nożem. Na koniec dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść z tego ciasto. Dać do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Przekładać na brytfannę wysmarowaną masłem. Na każde ciastko wyłożyć trochę dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 15 minut. Smacznego!

Tagi:

ciastka deser