karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Ciastka z dziurką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z cyklu: "...z przepisów mojej Mamy"

Ciastka z dziurką

Składniki:

Ciastka z dziurką

 

 

  • Lukier:
  • 2 białka
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ciastka z dziurką
Mąkę, masło, żółtka i śmietanę, posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i na dobę wstawić do lodówki. Następnierozwałkować je na plastry półcentymetrowej grubości, z których szklanką wykrawać krążki, a kieliszkiem środki (wycięte środki będzie można ponownie rozwałkować). Ciasteczka maczać w lukrze (połaczone na gładką masę składniki na lukier) i piec 10 minut w ok. 200 stopniach C.

Kolor lukru można zmieniać dodając do niego np. soku z malin (kolor czerwony), kurkumy (żółty), szpinaku (zielony).