jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka z grysiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciastka z grysiku dla każdego coś dobrego

Ciastka z grysiku

Składniki:

Ciastka z grysiku

 

  • 4 szklanki grysiku
  • 3 szklanki stopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • aromat pomarańczowy
  • sól- szczypta
  • cukier puder- do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z grysiku
Przesiać grysik. Rozgrzać silnie tłuszcz i gdy będzie niemal wrzący- wlać go do grysiku. Wymieszać starannie, przykryć i pozostawić na 3 godziny. Orzechy drobno posiekać, wymieszać z cukrem i aromatem pomarańczowym. Wlać 2 szklanki wrzątku do grysiku i wyrobić z niego sztywne ciasto. Podzielić ciasto na kulki wielkości małych jabłek. Zrobić w nich wgłębienia i wypełnić je nadzieniem z orzechów. Zalepić dziurki ciastem. Natłuścić foremki do babeczek, włożyć w nie kulki ciasta. Wstawić na natłuszczoną blachę i upiec w umiarkowanie gorącym piekarniku na lekko brązowy kolor przez 25 minut. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciastka deser