Sposób przygotowania:
ciastka z lukrem
Amoniak rozpuścić w śmietanie. Pozostałe składniki ciasta zagnieść, a na końcu dodać masę śmietankową. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na placek. Foremkami wykrawać różne kształty ciasteczek. Ciasteczka układać na blaszce i piec ok 20 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasteczka polukrować i pozostawić do wyschnięcia.
edytaha
jak zagnieść ciasto? Sądząc po proporcjach mąki, tłuszczu i cukru - jest to ciasto kruche i należałoby zimny tłuszcz przesiekać z mąką. Z drugiej strony dodatek amoniaku może świadczyć, że to ciasto półkruche - a takie można również ucierać. Ja np. do ciasta półkruchego ze środkami spulchniającymi dodaję chłodne stopione masło. Sprecyzuj proszę :)