renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Ciastka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciastka maślane z makiem. Przysmak świąteczny moich dzieci obok oczywiście pierniczków. pyszne rozpływające się w ustach.

Ciastka z makiem

Składniki:

Ciastka z makiem

 

  • 200 g zimnego masła
  • 300 g maki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g maku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciastka z makiem

Etap 1

Ciastka z makiem
Mąkę tortową należy przesiać sitem na stolnicę.

Mąkę należy przesiać na stolnicę.

Etap 2

Ciastka z makiem
Potem należy dodać cukier puder, mak i sól.

Potem należy dodać cukier, mak i sól.

Etap 3

Ciastka z makiem
Na koniec dodajemy zimne masło i żółtka i zarabiamy gładkie ciasto.

Na koniec dodajemy zimne masło i żółtka i zarabiamy gładkie ciasto.

Etap 4

Ciastka z makiem
Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę a potem wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy ciastka.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę a potem wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy ciastka.

Etap 5

Ciastka z makiem
Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem.

Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut.