Sposób przygotowania:
Mini serniczki z makiem na kruchym cieścieETAP 1:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ocet, żółtka i posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem.
ETAP 2:
Na dnie każdej babeczki nałożyć po łyżce masy makowej.
ETAP 3:
Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek.
Układać na wierzchu każdej babeczki.
Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
ciasteczka
skuter5
Czekoladka 2