reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

SUPERPRZEPIS

Świąteczne "Kokosowe Ule"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka proste, mogą je przygotować nawet dzieci z małą pomocą dorosłych, i zamiast pieczonych ciasteczek maślanych można użyć gotowych o odpowiedniej średnicy czy nawet powycinanych kółek z andrutów.

Świąteczne "Kokosowe Ule" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczne "Kokosowe Ule"

 

  • Kruche ciasteczka
  • 125 g mąki
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

 

  • Dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaskowaty

Sposób przygotowania:

Świąteczne "Kokosowe Ule"

ciasteczka

Świąteczne "Kokosowe Ule"
ciasteczka lekko rosną dlateg trzeba wykrawać juz mniejsze

Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy i wałkujemy na grubość 3 mm.'

Wykrawamy kółeczka o średnicy 2-3 mm mniejsze od średnicy foremki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 10-12 minut do zrumienienia.

Ciasteczka studzimy.

masa kokosowa

Świąteczne "Kokosowe Ule"
czekoladę i msało topimy nad kąpielą wodną

masło i czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną,zdejmujemy i dodajemy kokos i mleko w proszku dokładnie wyrabiamy.

formowanie

Świąteczne "Kokosowe Ule"
przed pierwszą porcją najlepiej foremkę posmarować masłem

Lekko studzimy i z letniej formujemy kuleczki wkładamy do foremki i w środku robimy miejsce na dżem.

U mnie to zatyczka do buteleczek spożywczych, ale może to też by rączka od łyżki drewnianej, rogolki, mątewka, kwirlejka, koziołek czy jak to jeszcze nazywacie itp

Po przygotowaniu całej masy przechodzimy do nadziewania dżemem i nakładaniu ciasteczek- gotowe odkładamy do lodówki do stężenia


Ule smakują najlepiej gdy wyciągniemy je półgodziny przed podaniem

Tagi:

okazje