SUPERPRZEPIS

Pierniczki z dodatkiem kakao

  • 8
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pierniczki z dodatkiem kakao Więcej zdjęć (13)

Pyszne, bardzo aromatyczne pierniczki z dodatkiem kakao. Idealne jako dekoracja świątecznego stołu lub choinki. Doskonały pomysł na prezent.

Składniki:

Pierniczki z dodatkiem kakao

 

 

  • Do dekoracji:
  • lukier
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Pierniczki z dodatkiem kakao
Miód, masło lub margarynę, cukier, kakao oraz przyprawy do piernika dajemy do garnka i na "wolnym" ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy je z mąką. Następnie dodajemy zimną masę miodową. Zarabiamy ciasto. Będzie ono luźnie, ale takie właśnie ma być. Przekładamy je do woreczka i wstawiamy na 3-4 tygodnie do lodówki.

Po kilku tygodniach leżakowania wyjmujemy ciasto z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do robienia pierniczków.

Ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcemy by pierniczki wisiały na choince to za pomocą słomki robimy otworki.

Pieczemy z termoobiegiem w temp. 170 st przez 15 minut. Upieczone studzimy.

Zimne dekorujemy wg uznania. U mnie lukier i kolorowe posypki.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Pierniczki miękną po około 2 dniach wiszenia na choince. Czas mięknięcia zależy od wilgotności powietrza i tego gdzie stoi choinka ( chodzi np. o kaloryfer przy, którym pierniczki mogą mieć problem żeby stać się miękkie).
Pierniczki z dodatkiem kakao
Do garnka dajemy miód cukier przyprawy kakao oraz masło lub margarynę
Pierniczki z dodatkiem kakao
Po zagotowaniu odstawiamy masę do przestudzenia
Pierniczki z dodatkiem kakao
Mąkę przesiewamy na blat i dodajemy jajka
Pierniczki z dodatkiem kakao
Do mąki i lekko rozmieszanych jajek dodajemy zimną masę miodową
Pierniczki z dodatkiem kakao
Zarabiamy ciasto
Pierniczki z dodatkiem kakao
Ciasto przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki
Pierniczki z dodatkiem kakao
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm
Pierniczki z dodatkiem kakao
Z ciasta za pomocą foremek wykrawamy pierniczki
Pierniczki z dodatkiem kakao
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy dziurki
Pierniczki z dodatkiem kakao
Pierniczki pieczemy z termoobiegiem w 170 st przez 15 minut
Pierniczki z dodatkiem kakao
Zimne dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami
Pierniczki z dodatkiem kakao
Pierniczki będą też idealnym prezentem świątecznym