Sposób przygotowania:
Pierniczki z dodatkiem kakao
Miód, masło lub margarynę, cukier, kakao oraz przyprawy do piernika dajemy do garnka i na "wolnym" ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy je z mąką. Następnie dodajemy zimną masę miodową. Zarabiamy ciasto. Będzie ono luźnie, ale takie właśnie ma być. Przekładamy je do woreczka i wstawiamy na 3-4 tygodnie do lodówki.
Po kilku tygodniach leżakowania wyjmujemy ciasto z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do robienia pierniczków.
Ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcemy by pierniczki wisiały na choince to za pomocą słomki robimy otworki.
Pieczemy z termoobiegiem w temp. 170 st przez 15 minut. Upieczone studzimy.
Zimne dekorujemy wg uznania. U mnie lukier i kolorowe posypki.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Pierniczki miękną po około 2 dniach wiszenia na choince. Czas mięknięcia zależy od wilgotności powietrza i tego gdzie stoi choinka ( chodzi np. o kaloryfer przy, którym pierniczki mogą mieć problem żeby stać się miękkie).
Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy je z mąką. Następnie dodajemy zimną masę miodową. Zarabiamy ciasto. Będzie ono luźnie, ale takie właśnie ma być. Przekładamy je do woreczka i wstawiamy na 3-4 tygodnie do lodówki.
Po kilku tygodniach leżakowania wyjmujemy ciasto z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do robienia pierniczków.
Ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcemy by pierniczki wisiały na choince to za pomocą słomki robimy otworki.
Pieczemy z termoobiegiem w temp. 170 st przez 15 minut. Upieczone studzimy.
Zimne dekorujemy wg uznania. U mnie lukier i kolorowe posypki.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Pierniczki miękną po około 2 dniach wiszenia na choince. Czas mięknięcia zależy od wilgotności powietrza i tego gdzie stoi choinka ( chodzi np. o kaloryfer przy, którym pierniczki mogą mieć problem żeby stać się miękkie).
slodkieokruszki
biedroneczki
misia5
Super :) Nie ma to jak własnoręcznie zrobione pierniczki :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci smakują.
ciasteczka