jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka z okruchów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciastka z okruchów, doskonałe ciastka do kawy i herbaty

Ciastka z okruchów

Składniki:

Ciastka z okruchów

 

  • 30 dag czerstwych ciast: drożdżowe, piernik, makowiec
  • 1 jako
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • 1/3 szklanki herbaty
  • zapach rumowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciastka z okruchów
Jajko ubić na parze z cukrem, a gdy masa zgęstnieje, ubijając przestudzić.
Rozetrzeć masło, dodawać masę z jajka, utrzeć, dodając pod koniec sok z cytryny i zapach rumowy.
Ciasta pokruszyć na grube okruchy, skropić je herbatą, włożyć do masy, wymieszać.
Formować nieduże kulki, otaczać je w najdrobniejszych okruchach cias.
Ułożyć na półmisku i wstawić do schłodzenia do lodówki.