Sposób przygotowania:
Ciastka z PRL-u
Składniki ciasta naleśnikowego czyli jajka, mąkę, cukier z prawdziwą wanilią oraz płaska łyżeczka cukru miksujemy, dolewając stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle, aby uzyskać gładkie, jednolite lejące ciasto o konsystencji gęściejszej śmietany, dodajemy sok z cytryny (sok z cytryny możemy zastąpić olejkiem pomarańczowym lub innym smaku).
Olej wlewamy do głębszej patelni i mocno podgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy foremki aby je rozgrzać. Następnie foremkę zanurzamy do ciasta do 2/3 wysokości foremki i z powrotem zanurzamy do gorącego oleju.
Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada:
Do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenia , ale nie koniecznie.;)
Olej wlewamy do głębszej patelni i mocno podgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy foremki aby je rozgrzać. Następnie foremkę zanurzamy do ciasta do 2/3 wysokości foremki i z powrotem zanurzamy do gorącego oleju.
Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada:
Do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenia , ale nie koniecznie.;)