BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciastka z PRL-u

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam smaczne ciastka z 70 - lat. Zachowane 2 foremki na te ciasteczka z PRL - u i dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem. Przepis jest prosty, szybki, nieskomplikowany, a ciasteczka bardzo pyszne. Może co niektórzy pamiętają.

Ciastka z PRL-u Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciastka z PRL-u

 

  • Ciasto naleśnikowe;
  • mąka pszenna 1 szkl. z dziubkiem,
  • jajka 2,
  • cukier 1 płaska łyżeczka, (nie koniecznie),
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka,
  • woda około 3/4 szkl, (szklanka o pojemności 250 ml),

Sposób przygotowania:

Ciastka z PRL-u
Składniki ciasta naleśnikowego czyli jajka, mąkę, cukier z prawdziwą wanilią oraz płaska łyżeczka cukru miksujemy, dolewając stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle, aby uzyskać gładkie, jednolite lejące ciasto o konsystencji gęściejszej śmietany, dodajemy sok z cytryny (sok z cytryny możemy zastąpić olejkiem pomarańczowym lub innym smaku).

Olej wlewamy do głębszej patelni i mocno podgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy foremki aby je rozgrzać. Następnie foremkę zanurzamy do ciasta do 2/3 wysokości foremki i z powrotem zanurzamy do gorącego oleju.

Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.

Rada:

Do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenia , ale nie koniecznie.;)
Ciastka z PRL - u
Mąkę ,jajka , cukier z prawdziwą wanilią miksujemy
Ciastka z PRL - u
Dodajemy wodę oraz sok z cytryny i płaską łyżeczkę cukru
Ciastka z PRL - u
Olej przelewamy na głębszą patelnię i mocno podgrzewamy
Ciastka z PRL - u
Do gorącego oleju wkładamy foremki na ciasteczka w celu podgrzania
Ciastka z PRL - u
Ciepłą foremkę zanurzać w cieście do 2/3 wysokości można prawie że do samej góry tylko aby nie całą zanurzyć
Ciastka z PRL - u
Po zanurzeniu foremki w cieście zanurzyć w gorącym oleju, smażyć do uzyskania złotego koloru
Ciastka z PRL - u
Ciasteczka po usmażeniu
Ciastka z PRL - u
Ciasteczka gotowe do podania, oprószone cukrem pudrem