Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Puszyste jagodzianki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędne w smaku jagodzianki z jagód zbieranych własnoręcznie, pachnące, najlepsze. Z dużą ilością kruszonki. Polecam na podwieczorek.

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Składniki:

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju

Kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła lub margaryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej

Nadzienie:

  • 2 szklanki borówek leśnych (jagód)
  • cukier do smaku
  • 2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Wykonanie ciasta:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Z podanych składników wykonujemy ciasto na jagodzianki.

Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie kruszonki:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Z podanych składników wykonujemy kruszonkę, którą chłodzimy.

Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.

Wykonanie nadzienia:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Z podanych składników wykonujemy nadzienie do jagodzianek.

Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.

Formowanie jagodzianek:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Z ciasta i nadzienia formujemy podłużne bułeczki.

Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.

Do pieczenia:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Tak wykonane jagodzianki obficie posypujemy kruszonką.

Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

Pieczenie:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Tak wykonane jagodzianki z kruszonką pieczemy, następnie studzimy.

Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Podanie:

Puszyste jagodzianki z kruszonką
Gotowe jagodzianki podajemy, smacznego życzę.

Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.