Sposób przygotowania:
Puszyste jagodzianki z kruszonkąWykonanie ciasta:
Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wykonanie kruszonki:
Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.
Wykonanie nadzienia:
Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.
Formowanie jagodzianek:
Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.
Do pieczenia:
Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczenie:
Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Podanie:
Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.