zurawik91

zurawik91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Ciastka zawijane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciastka drożdżowe z cukrem świetne na deser.

Ciastka zawijane

Składniki:

Ciastka zawijane

 

  • kostka margaryny
  • 4 jajki (oddzielone)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 6 dag drożdzy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • cukier waniliowy
  • marmolada twarda

Sposób przygotowania:

Ciastka zawijane
Drożdże posypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy na pare minut w ciepłe miejsce. Make i margaryne łączymy, dodajemy zółtka i drozdze i siekamy. Dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na krążki nakładamy marmoladę. Ciastka sklejamy, z wierzchu smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze.

Piec 15-20 min w temp 190 stopni.

Tagi:

ciastka deser