WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Ciasto z kaszy manny z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciastko w małej porcji z kaszy manny przekładane herbatnikami i wykończone orzechami włoskimi w polewie krówkowej.

Ciasto z kaszy manny z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kaszy manny z orzechami

 

  • 300 ml mleka
  • ok. 1,5 płaskiej łyżki kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka herbatników lub innych ciastek
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki polewy o smaku krówki

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszy manny z orzechami

ETAP 1:

250ml zimnego mleka wlać do garnka. Wsypać cukier waniliowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać kasze manną. Wlać ją na gotujące się mleko i gotować kaszę do zgęstnienia.

Foremkę kwadratową o wymiarach ok. 11x11cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć kawałki ciastek. Na to wylać połowę kaszy. Przełożyć znów ciastkami i wylać resztę kaszy. Na wierzch ułożyć 3 warstwę ciastek. Orzechy pokroić na kawałki.

Polewę przygotować według wskazówek na opakowaniu. 2 łyżki polewy przełożyć do orzechów i wymieszać. Jeśli jest bardzo gęste można dolać odrobinę mleka. Polewę wyłożyć na ciastko i wstawić do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. Następnie wyjąć z pudełka i zdjąć folię.

Pokroić na kawałki.

Ciasto z kaszy manny z orzechami
Ciastko z kaszy manny po schłodzeniu wyjęte na talerz
Ciasto z kaszy manny z orzechami
Polewa krówkowa z orzechami wyłożona do foremki
Ciasto z kaszy manny z orzechami
Kasza manna wyłożona na ciastka w foremce.
Ciasto z kaszy manny z orzechami
Pierwsza warstwa ciastek ułożona na dnie foremki