Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 290
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą.

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

Składniki:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm, ciasto czekoladowe:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko (duże)
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/kefiru

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka (u mnie kokosowe, ale może być zwykłe zwierzęce)
  • 50 g kaszy manny (użyłam orkiszowej)
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru

Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

Ciasto czekoladowe:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny
Ciasto należy piec do tzw. "suchegopatyczka."

Do miski należy przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodą.

Masło z cukrem utrzeć w osobnym naczyniu, aby otrzymać jasną oraz puszystą masę.

Do masy maślanej wpić jajko, wymieszać i następnie partiami dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną/kefirem/zsiadłym mlekiem.

Całość połączyć łyżką lub szpatułką do otrzymania jednolitej konsystencji.

Ciasto umieścić w formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Krem:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny
Kasza przed łączeniem z masłem powinna być całkowicie ostudzona.

Do zimnego mleka w garnuszku dodać kaszę manną oraz wiórki kokosowe.

Wszystko razem mieszając należy gotować do momentu zgęstnienia.

Następnie całość przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić na szafkę do całkowitego ostudzenia.

Masło oraz cukier puder utrzeć do białości i małymi partiami połączyć z zimną kaszą.

Krem równomiernie umieścić na przestudzonym cieście czekoladowym i wstawić do lodówki.

Polewa:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny
Do czekolad można dodać masło, mleko lub śmietankę.

Masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady umieścić w rondelku, roztopić i wymieszać, aby powstała jednolita polewa czekoladowa.

Przestudzoną polewę przelać na schłodzone ciasto.

Całość:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny
Ciasto należy przechowywać w lodówce, bo inaczej krem może się roztopić.

Ciasto należy ponownie schłodzić w lodówce i tam przechowywać.

Przed podaniem najlepiej, aby postało około 15 minut w temperaturze pokojowej.

Tagi:

ciasto deser