Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i pyszne ciasto na spodzie z kaszy manny, z kremem ze śmietany i serka mascarpone oraz z zielonymi winogronami.

Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami

 

  • kasza manna 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • jogurt naturalny 250 ml
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • dżem truskawkowy 3 czubate łyżki
  • fix do śmietany 1 opakowanie
  • śmietana 30 % 250 ml
  • serek mascarpone 250 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • winogrona

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami
Kaszę mannę wsypujemy do miski, dodajemy jogurt naturalny, jajko, olej kokosowy, brązowy cukier oraz sodę i mieszamy wszystko łyżką. Powstałą masę przekładamy na tortownicy nasmarowanej tłuszczem i wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie smarujemy je dżemem.

Przygotowujemy krem: miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i fixem do momentu, aż zgęstnieje.

Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy masę łyżką. Smarujemy ciasto.

Na wierzchu układamy umyte, pokrojone na połówki i pozbawione pestek winogrona.

Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami
Kaszę mannę wsypujemy do miski, dodajemy jogurt naturalny, jajko, olej kokosowy, brązowy cukier oraz sodę i mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami
Powstałą masę przekładamy na tortownicy nasmarowanej tłuszczem i wyrównujemy łyżką powierzchnię.
Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami
Zostawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie smarujemy je dżemem.
Ciasto z kaszy manny z mascarpone i winogronami
Przygotowujemy krem: miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i fixem do momentu, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy masę łyżką. Smarujemy ciasto.