Ewa27

Ewa27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Ciasto z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i łatwe danie, które składa się z kilku składników. Historia tego wypieku sięga czasów PRL, gdy na półkach nie było prawie nic. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Ciasto z kaszą manną było wielokrotnie przez nią przygotowywane.

Ciasto z kaszą manną

Składniki:

Ciasto z kaszą manną

 

  • 4 paczki herbatników typu pettit beurre
  • 200 ml wrzącej wody
  • 180 g kaszy manny
  • 150 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 120 g galaretki pomarańczowej
  • 20 g kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszą manną
Mleko, cukier, kakao i margarynę razem zagotowujemy. Gdy mleko wraz z dodatkami się zagotuje dodajemy do niego kaszę manną. Całość mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Chwilę studzimy.

W prostokątnej formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy masę z kaszy manny. Na masie układamy drugą warstwę herbatników. Studzimy, a następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum 2 godziny.

Galaretki rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy je na ciasto. Chłodzimy w lodówce około 1-2.