WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Jabłka smażone w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krążki jabłek smażone w cieście podobnym do naleśnikowego ale bardziej gęstym. Jest to pyszny deser na gorąco lub samodzielny posiłek.

Jabłka smażone w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka smażone w cieście

 

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy 16g
  • ok. 1/3szkl. mleka
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka smażone w cieście

ETAP 1:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie z każdego krążka wyciąć ze środka gniazdo nasienne.

Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Ciasto powinno być lejące i gęste jednocześnie. Na patelni rozgrzać olej. Krążki jabłka maczać w cieście i układać na patelni.

Smażyć z obu stron aż jabłko w środku będzie miękkie. Wykładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Jabłka smażone w cieście
Porcja smażonych jabłek wyłożona na ręcznik papierowy
Jabłka smażone w cieście
Jabłka w cieście w trakcie smażenia na patelni
Jabłka smażone w cieście
Jabłko obrane, pokrojone w krążki z wyciętymi gniazdami nasiennymi
Jabłka smażone w cieście
Rozmieszane ciasto do panierowania jabłek.

Tagi:

deser jabłka