Sposób przygotowania:
Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretkąPrzygotowanie masy budyniowej:
Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka.W pozostałym leku rozmieszać mikserem żółtka,cukier i budynie w proszku,wlać na gotujące się mleko. Mieszając gotować ok.2-3 min. aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią i pozostawić do wystudzenia.
Margarynę utrzeć mikserem i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Przygotowanie masy gruszkowej:
Gruszki umyć, obrać,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Włożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki wody i udusić do miękkości (pod przykryciem).
Gorące gruszki zdjąć z ognia. Wsypać do nich galaretki gruszkowe w proszku, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Przygotowanie bitej śmietany:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia. Do zimnego mleko wsypujemy śnieżką w proszku.
Ubijamy mikserem ok.3-4 min. na sztywno.Następnie wlewamy tężejącą galaretkę ciągle ubijając mikserem.
Etap końcowy :
Do przygotowanej formy dajemy :biszkopt,rozsmarowujemy równo masę budyniową, rozkładamy herbatniki (jeden obok drugiego),rozsmarowujemy karmel,rozkładamy krakersy, zalewamy tężejącą masą gruszkową,rozsmarowujemy równo masę ze śnieżki, na wierzch bitej śmietany ścieramy za pomocą stróżka do ziemniaków gorzką czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki by stężało.