Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto wieloowocowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto to robiłam pierwszy raz w życiu eksperymentując z dodatkiem pianki powstałej z mango,moreli i galaretki pomarańczowej,a także z dodatkiem różnych kolorowych i lekkich mas.Ciasto jest bardzo smaczne i warte wypróbowania.

Ciasto wieloowocowe z galaretką

Składniki:

Ciasto wieloowocowe z galaretką

 

  • cienki biszkopt z 4 jajek
  • Pianka z owoców:
  • 1 puszka mango
  • 1 puszka moreli
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • Pianka z serków homogenizowanych:
  • 4 waniliowe serki homogenizowane
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • Masa z bitej śmietany:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • na wierzch:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Ciasto wieloowocowe z galaretką

Przygotowanie pianki owocowej:

2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody.Pozostawiamy do lekkiego stężenia.Owoce z puszki osączamy na sicie z zalewy. Miksujemy je razem na papkę.Mieszamy dokładnie z tężejącą galaretką.

Przygotowanie pianki z serków homogenizowanych:

2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Serki homogenizowane mieszamy z lekko tężejącą galaretką.

Przygotowanie masy śmietanowej:

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, a następnie powoli wlewamy tężejącą galaretkę.

Etap końcowy :

Ciasto wieloowocowe z galaretką
Na masie z bitej śmietany układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką

3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody.Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie z puszki osączamy na sicie. Połówki brzoskwiń kroimy w plasterki.

Składanie ciasta:
Na spód formy biszkopt:tężejąca pianka owocowa,tężejąca pianka z serków homogenizowanych, tężejąca masa z bitej śmietany, rozkładamy plasterki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Każdą kolejną warstwę masy wykładamy dopiero po całkowitym zastygnięciu pierwszej warstwy.