Sposób przygotowania:
Ciasto a la smerf z winogronami
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 29 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
wlać ciasto, piec w 170 st C około 40 min.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, spód ciasta włożyć do tortownicy, wylać lekko przestudzony budyń, przykryć drugim ciastem, docisnąć.
Wstawić do lodówki, na wierzch ułożyć winogrono,zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 4 szklankach wrzącej wody(poj szklanek 200 ml)
Wykonanie masy:
Zagotować 3 szklanki mleka , wlać budynie rozrobione w 1 szklance zimnego mleka, zagotować, mieszając.
Do gorącego budyniu wsypać suche galaretki, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą.
Smacznego.
dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 29 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
wlać ciasto, piec w 170 st C około 40 min.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, spód ciasta włożyć do tortownicy, wylać lekko przestudzony budyń, przykryć drugim ciastem, docisnąć.
Wstawić do lodówki, na wierzch ułożyć winogrono,zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 4 szklankach wrzącej wody(poj szklanek 200 ml)
Wykonanie masy:
Zagotować 3 szklanki mleka , wlać budynie rozrobione w 1 szklance zimnego mleka, zagotować, mieszając.
Do gorącego budyniu wsypać suche galaretki, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą.
Smacznego.
Trzosik
Sarenka