grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Morelowe ciasto z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle proste w przygotowaniu ucierane ciasto z morelami i białą czekoladą jest bardzo wilgotne, delikatne, idealne dla wielbicieli letnich ciast z morelami.

Morelowe ciasto z białą czekoladą

Składniki:

Morelowe ciasto z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Morelowe ciasto z białą czekoladą

Przygotowanie ciasta

Morelowe ciasto z białą czekoladą
Czekoladę z masłem rozpuszczamy na gazie lub w mikrofalówce.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia masła z białą czekoladą.
Czekoladową masę odstawiamy do wystygnięcia. Do czekolady dodajemy cukier, szczyptę soli oraz jajka. Ciasto miksujemy, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Morelowe ciasto z białą czekoladą
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym posypujemy cukrem pudrem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.

Morele myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.

Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do formy. Na wierzchu układamy morele, które smarujemy rozgrzaną konfiturą. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut.