Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Ciasto brzoskwiniowe na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką.

Ciasto brzoskwiniowe na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe na zimno

Tortownica o średnicy 20 cm, masa:

  • 300g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 3 łyżki mleka w proszku (płaskie)
  • 3 łyżeczki żelatyny (płaskie)

Dodatkowo:

  • około 180g herbatników
  • 1/2 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1-2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe na zimno

Galaretki i żelatyna:

Ciasto brzoskwiniowe na zimno
Nie należy miszać obu smaków w przygotowywaniu galaretek.

Obie galaretki należy przyrządzić osobno zgodnie z przepisem z opakowania i ostudzić, a żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.

Masa:

Ciasto brzoskwiniowe na zimno
Żelatynę należy dodawać powoli i stopniowo.

Śmietanę ubić, ale niekoniecznie idealnie na sztywno i wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku oraz nadal miksując - połączyć z serkiem brzoskwiniowym.
Na końcu dodać przestygniętą żelatynę.

Całość:

Ciasto brzoskwiniowe na zimno
Ciasto można dodatkowo udekorować wg uznania.

Spód oraz boki formy wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami delikatnie maczanymi w galaretce pomarańczowej.
Masę rozsmarować na ciastkach i całość schłodzić w lodówce, aby lekko stężała.
Po tym czasie na zastygniętej masie ułożyć koleją warstwę ciastek i brzoskwinie uprzednio pokrojone w plasterki.
Ciasto zalać tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki.