aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu- superowo smaczne ciasto do kawki z dodatkiem świetnej polewy z kawałkami orzechów.

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Składniki:

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu
Placek miodowy: Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.

Polewa: Margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy i polewamy nim gotowe ciasto.

Masa agrestowa: W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia.

Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut 1w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Masa chałwowa: Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.

Przełożenie: Placek miodowy- dżem- masa chałwowa- biszkopt- masa agrestowa- placek miodowy -polewa.  

Tagi:

ciasto orzechy