Sposób przygotowania:
Ciasto Ambasador
Z masła, cukru, wody i kakao ugotować masę. W grubym garnku, na niewielkim gazie gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Co kilka minut masę należy wymieszać. Pół szklanki odlać na polewę czekoladową, pozostałą część ostudzić. Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Gdy masa ostygnie dodać żółtka, miksować dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy okaże się że ciasto jest za gęste, można dodać wody lub mleka, pamiętając, że dodamy jeszcze pianę z białek. Po dodaniu całej mąki, ubijamy pianę z białek. Gdy będzie sztywna dodajemy do ciasta. Łopatką lekko i delikatnie łączymy pianę z ciastem. Wykładamy masę w wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.