Sposób przygotowania:
Torcik Pijany Ambasador
Biszkopt: Jajka odzielić ,białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier i miksować aż piana będzie sztywna,dodać żółtka i delikatnie zmiksować na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem cytrynowym wymieszać przełożyć do średniej prostokątnej blaszki i piec w temp 160* 30 min.Po upieczeniu warto "trzepnąć" biszkoptem o podłogę oczywiście w blaszce:) z odległości około 40 cm zapobiegnie to opadaniu ciasto jest to sprawdzony domowy sposób ,robię zawsze w ten sposób jeszcze nigdy nie było tak żeby się nie udał. Zostawić do wystygnięcia po ostudzeniu przekroić go dwa razy ( najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej przed nałożeniem masy wtedy ładnie można go przekroić. Masa: Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem . Do reszty mleka dodać budynie i żółtka rozbić mikserem i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając aby nie powstały grudki ugotować budyń .Zostawić do wystygnięcia .Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu .Podzielić krem na dwie części ,do jednej dodać pokrojone połówki brzoskwiń ( 4 połówki odłoży do dekoracji)zmiksować,do drugiej kakao i też zmiksować .Sok z brzoskwiń odlać dodać 50 ml wódki wymieszać i nasączyć 1 płat biszkoptu wyłożyć część masy brzoskwiniowej przykryć drugim płatem też nasączyć i na to masę kakaową ,następnie znów biszkopt i na wierzch resztę masy brzoskwiniowej. zostawione połówki brzoskwiń pokroić na paseczki ułożyć na wierzchu posypać wiórkami, włożyć na 2 godz do lodówki . Smaczne mokre ciasto Polecam!
marietta
izabela11111
2milutka