Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto arbuz1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma
o tej samej średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
2. Masa śmietanowa czerwona
Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, dodać czerwony barwnik, czekoladowe płatki i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić
na cztery części.
3. Masa budyniowa
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.
4. Poncz
Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
5. Masa cukrowa
Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować
do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.
ETAP 6:
6. Ciasto złożyć według kolejności warstw:
1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza
ETAP 7:
Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza.
marietta
EwelinaP
LauraLaura
EwelinaP
Serdecznie dziękuję za bardzo miły komentarz pozdrawiam cieplutko :)