Sposób przygotowania:
Arbuzanka- letnie ciasto
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie zwalniamy obroty miksera i dodajemy cukier puder a potem żółtka, każde po kolei. W osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy to małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy (minimalne obroty miksera, bądź drewniana łyżka). Na sam koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy całość. Wylewamy masę biszkoptową na blachę(24x35cm) wyłożoną papierem, posmarowanym tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i po ostygnięciu łączymy ze zmiksowanymi serkami i śmietaną. Opcjonalnie dosładzamy odrobiną cukru pudru. Odstawiamy na ok. 5 minut do lekkiego stężenia i nakładamy na wystudzony biszkopt.
Masa arbuzowa:
Wydrążamy miąższ z arbuza, krojąc go na małe kawałki, pozbywamy się przy tym pestek. Następnie ugniatamy lekko tłuczkiem do ziemniaków, by niektóre kawałki puściły sok, niektóre pozostały całe, a inne zamieniły się w papkę. Następnie przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, by arbuz puścił jeszcze nieco soku. Po zagotowaniu dosypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą masę arbuzową wykładamy na masę serową.
Całość wkładamy do lodówki na min. Kilka godzin
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie zwalniamy obroty miksera i dodajemy cukier puder a potem żółtka, każde po kolei. W osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy to małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy (minimalne obroty miksera, bądź drewniana łyżka). Na sam koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy całość. Wylewamy masę biszkoptową na blachę(24x35cm) wyłożoną papierem, posmarowanym tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i po ostygnięciu łączymy ze zmiksowanymi serkami i śmietaną. Opcjonalnie dosładzamy odrobiną cukru pudru. Odstawiamy na ok. 5 minut do lekkiego stężenia i nakładamy na wystudzony biszkopt.
Masa arbuzowa:
Wydrążamy miąższ z arbuza, krojąc go na małe kawałki, pozbywamy się przy tym pestek. Następnie ugniatamy lekko tłuczkiem do ziemniaków, by niektóre kawałki puściły sok, niektóre pozostały całe, a inne zamieniły się w papkę. Następnie przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, by arbuz puścił jeszcze nieco soku. Po zagotowaniu dosypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą masę arbuzową wykładamy na masę serową.
Całość wkładamy do lodówki na min. Kilka godzin