agndob

agndob

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Arbuzanka- letnie ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten przepis króluje u mnie na wakacyjnym stole. W sezonie arbuzy są bardzo tanie, ale tak rzadko wykorzystywane w kuchni. To ciasto jest lekkie za sprawą masy sernikowej, ale także sycące za sprawą spodu z czekoladowego biszkoptu,

Arbuzanka- letnie ciasto

Składniki:

Arbuzanka- letnie ciasto

Biszkopt

  •  Jaja- 6 sztuk w temp. pokojowej
  •  Szczypta soli
  • Mąka pszenna-1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana-1/2 szklanki
  •  Cukier puder- ¾ szklanki
  •  Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Kakao- 3 łyżki
  •  Olej roślinny- 2 łyżki

Masa serowa+ arbuzowa

  • Masa serowa:
  •  Serki homogenizowane waniliowe- 800g
  • Śmietana 15%- 100ml
  • Żelatyna- 3 łyżeczki
  •  Woda-1/3 szklanki

 

  • Masa arbuzowa:
  •  Miąższ z arbuza- ok. 800 gram
  •  Galaretki truskawkowe- 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Arbuzanka- letnie ciasto
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie zwalniamy obroty miksera i dodajemy cukier puder a potem żółtka, każde po kolei. W osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy to małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy (minimalne obroty miksera, bądź drewniana łyżka). Na sam koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy całość. Wylewamy masę biszkoptową na blachę(24x35cm) wyłożoną papierem, posmarowanym tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i po ostygnięciu łączymy ze zmiksowanymi serkami i śmietaną. Opcjonalnie dosładzamy odrobiną cukru pudru. Odstawiamy na ok. 5 minut do lekkiego stężenia i nakładamy na wystudzony biszkopt.

Masa arbuzowa:

Wydrążamy miąższ z arbuza, krojąc go na małe kawałki, pozbywamy się przy tym pestek. Następnie ugniatamy lekko tłuczkiem do ziemniaków, by niektóre kawałki puściły sok, niektóre pozostały całe, a inne zamieniły się w papkę. Następnie przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, by arbuz puścił jeszcze nieco soku. Po zagotowaniu dosypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą masę arbuzową wykładamy na masę serową.

Całość wkładamy do lodówki na min. Kilka godzin