Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, lekkie ciasto z musem arbuzowym, masą śmietanową i herbatnikami. To znakomity deser dla całej rodziny.

Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami

Składniki:

Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki octu,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,

Mus arbuzowy:

  • 1 kg miąższu z arbuza,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%;
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,

Dodatkowo:

  • 20 sztuk herbatników.

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami
Biszkopt:

Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawaj kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Mus arbuzowy:

z arbuza usuń pestki. Owoc zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na ciasto. Wyrównaj.

Masa śmietanowa:

Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj tężejącą galaretkę i razem ubij.

Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Na wierzchu ciasta ułóż herbatniki.

Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.

Tagi:

jajko jajka