Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami
Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawaj kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus arbuzowy:
z arbuza usuń pestki. Owoc zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na ciasto. Wyrównaj.
Masa śmietanowa:
Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj tężejącą galaretkę i razem ubij.
Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Na wierzchu ciasta ułóż herbatniki.
Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawaj kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus arbuzowy:
z arbuza usuń pestki. Owoc zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na ciasto. Wyrównaj.
Masa śmietanowa:
Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj tężejącą galaretkę i razem ubij.
Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Na wierzchu ciasta ułóż herbatniki.
Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.