SUPERPRZEPIS

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką

Pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale orzeźwi w upalne dni.

Składniki:

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką

Biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką

Przygotowanie biszkoptu

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką
Przygotowuję ciasto na biszkopt, wykładam na blaszkę i piekę.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie galaretki

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką
Galaretki rozpuszczam we wrzącej wodzie.

Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia.

Przygotowanie owoców

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką
Przygotowuję owoce i układam na biszkopcie.

Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie.

Wylewanie galaretki

Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką
Galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Odstawiam do stężenia do lodówki.

Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.


Tagi:

jajko jajka