Sposób przygotowania:
Ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretkąPrzygotowanie biszkoptu
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie galaretki
Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia.
Przygotowanie owoców
Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie.
Wylewanie galaretki
Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
pietroocha