izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ciasto arbuzowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W dni słoneczne i upalne doskonale ochładza organizm, a w zimne i ponure pomaga poprawić humor i nastrój.

Ciasto arbuzowiec

Składniki:

Ciasto arbuzowiec

CIASTO:

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Jajka 2 szt.
  • Margaryna 170 gram

MASA ARBUZOWA:

  • Arbuz (bez skórki) 1 kg
  • Budyń śmietankowy (bez cukru) 3 opakowania
  • Cukier puder ¾ szklanki
  • Woda ¾ szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto arbuzowiec

CIASTO:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wrzucamy do tego posiekaną margarynę oraz wbijamy jajka. Całość zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

MASA ARBUZOWA:

Oddzielamy miąższ z arbuza od skórki i usuwamy pestki. Tak przygotowany owoc blendujemy, aby powstała gładka masa. Przelewamy to do garnka i wsypujemy cukier puder. Wstawiamy garnek na ogień. W misce rozpuszczamy w wodzie budynie. Gdy sok z arbuza znajdujący się w garnku zacznie wrzeć, ściągamy go z ognia i powoli wlewamy do niego budyń, cały czas mieszając. Wstawiamy ponownie garnek na ogień i zagotowujemy masę arbuzową. Odstawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3:

Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy je na dwie części, z czego jedna powinna być mniejsza, a druga większa. Tą większą część rozwałkowujemy na wielkość trochę większą niż dno tortownicy i wykładamy nią zarówno dno jak i boki blachy. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wylewamy na to masę arbuzową. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta, tak aby został on dokładnie pokryty. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.