Sposób przygotowania:
Ciasto arbuzowiecCIASTO:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wrzucamy do tego posiekaną margarynę oraz wbijamy jajka. Całość zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
MASA ARBUZOWA:
Oddzielamy miąższ z arbuza od skórki i usuwamy pestki. Tak przygotowany owoc blendujemy, aby powstała gładka masa. Przelewamy to do garnka i wsypujemy cukier puder. Wstawiamy garnek na ogień. W misce rozpuszczamy w wodzie budynie. Gdy sok z arbuza znajdujący się w garnku zacznie wrzeć, ściągamy go z ognia i powoli wlewamy do niego budyń, cały czas mieszając. Wstawiamy ponownie garnek na ogień i zagotowujemy masę arbuzową. Odstawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3:
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy je na dwie części, z czego jedna powinna być mniejsza, a druga większa. Tą większą część rozwałkowujemy na wielkość trochę większą niż dno tortownicy i wykładamy nią zarówno dno jak i boki blachy. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wylewamy na to masę arbuzową. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta, tak aby został on dokładnie pokryty. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.