SUPERPRZEPIS

Ciasto z arbuzem

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Ciasto z arbuzem Więcej zdjęć (6)

Ciasto ze świeżym soczystym arbuzem. Na ciemnym biszkopcie z bitą śmietaną , biszkoptem makowym i arbuzem z galaretką.

Składniki:

Ciasto z arbuzem

biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

biszkopt makowy:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2,5 łyżki maku

śmietana:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

galaretka:

  • 500 g miąższu z arbuza
  • 2 galaretki

Sposób przygotowania:

Ciasto z arbuzem
Biszkopt ciemny: Białka ubić z cukrem dodać żółtka , na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blachę i upiec.

Biszkopt z makiem: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier , sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę. Przed wylaniem na blachę wymieszać z makiem. Piec ok 30 minut w temp 160stopni.

Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i wlać żelatynę.Galaretka: Z arbuza usunąć pestki pokroić w średnią kostkę. Arbuza wrzucamy do garnka nastawiamy na ogień i smażymy chwilę pod przykryciem aż puści sok. Następnie wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszcza.

Przełożenie : Na biszkopt czekoladowy wyłożyć ubitą śmietanę , przykryć biszkoptem makowym i wylać tężejącą galaretkę z arbuzem.
Ciasto z arbuzem
Białka ubić z cukrem dodać żółtka , na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto z arbuzem
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier , sok z cytryny .
Ciasto z arbuzem
Śmietanę ubić , dodać cukier puder i wlać żelatynę.
Ciasto z arbuzem
Arbuza wrzucamy do garnka nastawiamy na ogień i smażymy chwilę pod przykryciem aż puści sok.
Ciasto z arbuzem
Na biszkopt czekoladowy wyłożyć ubitą śmietanę , przykryć biszkoptem makowym i wylać tężejącą galaretkę z arbuzem.

Tagi:

jajko jajka mak