aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne ciasto bananowe bez pieczenia i bardzo szybkie do przygotowania, polecam wszystkim ten przepis

Ciasto bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • 2 budynie bananowe z cukrem,
  • 3 szklanki mleka,
  • 200 g masła,
  • 1 banan,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • ok. 12 herbatników
  • ok. 16 biszkoptów okrągłych.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostudzenia. Ucieramy miękkie masło i dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy.Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy połowę masy budyniowej. Układamy na niej biszkopty (4 x 4). Wylewamy drugą połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą noc. Przepis podpatrzony na blogu Magiel kuchenny.
Ciasto bananowe
gotujemy budynie i odstawiamy do ostudzenia
Ciasto bananowe
galaretke rozpuszczamy i schladzamy do stezenia
Ciasto bananowe
ucieramy miekkie maslo z ostudzonym budyniem
Ciasto bananowe
na herbatniki wylewamy polowe masy bananowej