Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Ciasto bananowe zarówno smaczne, jak i zdrowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto bardzo smakowało wszystkim gościom, dużym i małym - aby każdy znalazł coś dla siebie, lubię uwzględniać alternatywy dla mąki, cukru i tłuszczu.

Ciasto bananowe zarówno smaczne, jak i zdrowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto bananowe zarówno smaczne, jak i zdrowe

 

  • tortownica (średnica 16 cm)
  • 50 g czekolady (80 % kakao / do polania)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)

 

  • Ciasto bananowe:
  • 2 małe banany (bardzo dojrzałe / poczerniałe)
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 8 daktyli (bez pestek)
  • 1 szklanka mąki owsianej (200 g)
  • skórka z 1 cytryny (10 g / starta / suszona lub świeża)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (mielony)
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe zarówno smaczne, jak i zdrowe
🔘 Daktyle należy namoczyć przez około 60 minut we wrzątku lub przez minimum 8 godzin w chłodnej wodzie. Banany obrać i połamać na kawałki.

🔘 Ciasto bananowe: do kielicha z blendera wrzucić kawałki bananów, wbić jajka, dodać daktyle i zmiksować. Następnie zmiksowane ciasto przełożyć do odpowiednio dużej miski, wsypać mąkę owsianą, skórkę z cytryny, cynamon i wymiszać dokładnie miotełką. Teraz dodać jeszcze proszek do pieczenia i ponownie całość dobrze wymieszać miotełką.

🔘 Ciasto bananowe wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec przez około 30 - 35 minut w 170°C / Termoobieg /. Üpieczone i lekko schłodzone ciasto polać roztopioną czekoladą.
Ciasto które jest zarówno smaczne, jak i zdrowe
Później i upiec w piekarniku i lekko schłodzić na kratce.
Ciasto które jest zarówno smaczne, jak i zdrowe
Ciasto bananowe wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Ciasto które jest zarówno smaczne, jak i zdrowe
Następnie całość zmiksować w blenderze na kremową, gładką masę.
Ciasto które jest zarówno smaczne, jak i zdrowe
Do kielicha z blendera wrzucić przygotowane banany, daktyle i wbić jajka.
Ciasto które jest zarówno smaczne, jak i zdrowe
Daktyle moczyć około 60 minut we wrzątku lub przez 8 godzin w chłodnej wodzie - banany obrać i połamać na kawałki.