SUPERPRZEPIS

Najlepszy sernik dyniowy

  • 8
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Najlepszy sernik dyniowy Więcej zdjęć (2)

Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu.

Składniki:

Najlepszy sernik dyniowy

Tortownica o średnicy 26 cm spód:

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka; nie powinien być rzadki!)
  • 4 jajka
  • 400 g puree z pieczonej dyni
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wierzch:

  • około 100 g masy krówkowej/kremu toffi

Sposób przygotowania:

Najlepszy sernik dyniowy

Spód:

Najlepszy sernik dyniowy
Wszystkie składniki spodu powinny być dokładnie połączone.

Kawałki ciastek z orzechami oraz miękkim masłem zmiksować w malakserze na mokry piasek, a następnie wklepać w dno formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Najlepszy sernik dyniowy
Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.

Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować i przelać na spód.

Pieczenie:

Najlepszy sernik dyniowy
Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.

Wierzch:

Najlepszy sernik dyniowy
Wierzch sernika można posmarować dowolnym kremem.

Przed podaniem na wierzchu sernika rozsmarować krem toffi lub masę krówkową.