MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienne ciasto miodowe z dodatkiem budyniu, jabłek i orzechów - zasmakuje każdemu! Można do niego dodać powidła śliwkowe lub karmel.

Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

Składniki:

Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

 

 

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami
Masło roztopić z cukrem i miodem, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i mąkę orzechową. Wymieszać.

Jajka zmiksować, dodać mokre i suche składniki – zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.

Tortownicę wyłożyć ciastem. Oba blaty piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masło roztopić z cukrem i miodem, dokładnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy.

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać budyń rozpuszczony w reszcie mleka, wymieszać. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać stopniowo budyń

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy 1/2 szklanki wody, cukier i cynamon. Dusimy do miękkości.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody – ja podgrzewam w mikrofali – jest idealna.

Dodajemy do jabłek, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce.

Warstwy ciasta:

blat orzechowo – miodowy

masa budyniowa

masa jabłkowa

blat

ciasto wstawiamy do lodówki, dociskamy ciężkim talerzem

Ostatni blat wykańczamy polewą miodowo – orzechową.

Tagi:

deser ciasto