MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 258]

Ciasto bananowe - wegańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne wegańskie ciasto z bananami, czekoladą i orzechami. Doskonałe również z powidłami śliwkowymi lub kajmakiem.

Ciasto bananowe - wegańskie

Składniki:

Ciasto bananowe - wegańskie

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe - wegańskie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cynamon i kakao.

Banany blendujemy z olejem.

Połowę czekolady siekamy na małe kawałki.

Do masy bananowej dodajemy "suche składniki", mieszamy.

koniec posiekaną czekoladę, znów mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.

Ciasto pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Resztę czekolady roztapiamy z cukrem pudrem i odrobiną wrzątku w kąpieli wodnej.

Ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.